Over Stichting Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis

Bijdragen aan welzijn en levensgeluk van ouderen

Onze stichting komt voort uit het verzorgingshuis Het Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis, ook wel ‘het gasthuis’ genaamd. Dit werd opgericht in 1367 en eerst gevestigd aan de Gasthuisstraat en later aan de Ambtmanstraat in Tiel.

Het gebouw aan de Ambtmanstraat bestaat nog. Dit opende in 1805 zijn deuren voor het onderdak en  de verzorging van ouderen die het burgerrecht van Tiel bezaten. Het tehuis stond destijds bekend als instelling van weldadigheid.

In 1965 veranderde de taak van het gasthuis; er werden geen ouderen meer verzorgd. Maar wat niet veranderde, is het gedachtengoed. Onze stichting – in 1979 formeel opgericht en sinds 2004 onafhankelijk – houdt dit gedachtengoed springlevend.

Wij blijven bijdragen aan het welzijn en levensgeluk van ouderen in de gemeente Tiel. Dat doen wij door activiteiten voor hen (mede) te subsidiëren. Deze bijdrages zijn mogelijk uit de opbrengst van het vermogen van de stichting, dat in meer dan zes eeuwen is opgebouwd.

Het beeldmerk van het gasthuis, dat ook in ons logo staat, stelt de moderne voorstelling voor van de rijks- of koningsappel. Symbolisch stelt het de wereld voor, met het kruis van Christus erboven. De onderste helft is Azië, het bovenste deel Europa en Afrika.

De gezichten achter de stichting

Onze regenten zijn (van links naar rechts):

  • dhr. T. (Ton) Zuidema (regent)
  • mevr. I.C.M. (Yvonne) Son – Stolk (secretaris / penningmeester)
  • jhr. K.W. (Karel) de Jonge (administrateur)
  • mevr. J.H.A. (Jolanda)  Preisser (regent)
  • dhr. F.A. (Frits) van Es (voorzitter)
  • dhr. H.R. (Rende) Petersen (regent)

Bestuursverslag en financiële verantwoording

Klik hier voor het verslag van 2023.

Onze geschiedenis in vogelvlucht

Het Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis was tot 1804 gevestigd aan de Gasthuisstraat en daarna aan de Ambtmanstraat. Toen in 1965 de Algemene Bijstandswet werd ingevoerd, kwam na bijna zes eeuwen een einde aan de verzorgende taak van de instelling. De bewoners gingen naar Gasthuislinge, dat nu verzorgingshuis Lingewaarde is.

Na de opheffing van het verzorgingshuis kocht de gemeente Tiel het pand aan de Ambtmanstraat. Jaren later droeg zij het over aan een woningcoöperatie. Die renoveerde het pand grondig en gaf het zijn oorspronkelijke functie terug als woonvoorziening voor ouderen die intensieve zorg nodig hebben. Het pand is nu in gebruik als ‘De Herbergier’, een woonvorm voor mensen met dementie.

Na 1965 kregen wij als stichting de functie van subsidieverlener in het verlengde van de oorspronkelijke doelstelling. Sinds die tijd dragen wij bij aan het welzijn en levensgeluk van ouderen door activiteiten te financieren die organisaties en particulieren voor hen organiseren.

Achterkant van het gasthuis aan de Ambtmanstraat, 17e eeuw (Jacobus Stellingwerf, Collectie Gelders Archief)

Blik in de Vleesstraat, met op de achtergrond de gasthuistoren. Ingekleurde 18e-eeuwse pentekening door Abraham de Haen (Collectie Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie)

De oudste inschrijving die bewaard is gebleven: Anneken Dole werd ingeschreven op 28 april 1728 en overleed op 16 maart 1748.

Bewoners bij de voorgevel, circa 1925

Kerstdiner van het bestuur, 1938

Het gasthuis telde halverwege vorige eeuw ook zes pensionkamers. Als huurder betaalde je 80 gulden per maand. Als echtpaar moest je twee aparte kamertjes huren, maar kreeg je wel korting. Je moest je strikt aan de huisregels houden en een gezondheidsverklaring afgeven.